ssrlogoEen wedstrijdevenement georganiseerd door de Toerzeilers, waarvoor hulde. Een spannende onderneming voor kleine jachtjes die naar Engeland gaan. De Kolibri 560 en 660 slaan in dit wedstrijdveld, het is een wedstrijd voor boten tot 24 voet, doorgaans geen slecht figuur.

Ook voor editie 2014 hadden er zich weer een paar ingeschreven. De versie van 2014 werd een gedenkwaardige. Iedereen had zijn boot klaar en lag in of net voor IJmuiden, popelend om te gaan. De weersverwachtingen waren in de voorafgaande dagen flink veranderlijk. Zeer onbestendig weer, met mogelijk storm. Weerappjes raadplegen, modellen bekijken en overleggen. Sommigen vertrouwden het niet en haakten af. Anderen stelden de beslissing zo lang mogelijk uit. Palaver, weerberichten, uitstel en uiteindelijk de beslissing: “We gaan.”

SSRkaartDe aanloop van Lowestoft. Bij alle deelnemers in de boordmap. Daar binnenlopen, - daar gaat het om. Als je je eenmaal hebt voorgenomen dat het een keer moet, dan zet je het niet meer uit je hoofd.

Je hebt je boot uitgerust met alle veiligheidsvoorzieningen die de organisatie verplicht stelt en staat in de startblokken. Je hebt een prima maat. En dan zit het weer tegen…

Voor de schippers die beslissen om niet te vertrekken een enorme sof, maar veiligheid van boot en bemanning moet altijd voorop staan en als je er gewoon geen zin in hebt, moet je het ook niet doen.

Voor de organisatie ook een lastig parket. Uiteindelijk is de beslissing om wel of niet te vertrekken aan de schippers maar wanneer blaas je zo’n wedstrijd nou af?
Gelukkig zijn zeilers doorgaans goed in staat om zelf hun beslissingen te nemen.

 

Mijn maat Peter en ik lagen al een paar dagen in Spaarndam, waar de laatste klusjes werden geklaard. Het enige weermodel dat tamelijk constant bleef was van een Britse zeilersapp. En dat model was niet mals. Windkracht 6 tot 9, met plaatselijke rottigheid, kanaalratten zogezegd. Wij besloten dat het wel leuk moest blijven en zwaar balend gooiden we de handdoek in de ring.


De eisen die aan de SSR-boot worden gesteld zijn pittig, en dat is niet meer dan terecht. De bootjes die zijn uitgevaren hebben het flink voor de kiezen gekregen. De wind trok behoorlijk aan en de zee werd hoger. Het idee om, met IJmuiden aan lager wal, terug te keren en daar weer binnen te spoelen is op zo’n moment ook niet bemoedigend, dus is de afweging moeilijk. “Zetten we door? De boot houdt zich prima. Hoe lang gaat het ongeveer duren? Shipping lane oversteken bij ZW7? Is het dan ook nog leuk?

Naar mate de omstandigheden zwaarder werden en zeeziekte en andere ongemakken, zoals water in de kajuit, zich begonnen te manifesteren, besloten meer en meer deelnemers om toch maar rechtsomkeerts te maken en ruimwinds terug te zeilen naar IJmuiden. Daar dan binnenlopen is met die wind wel een kwestie van het koppie er even goed bij houden.SSRPim
 
De mannen die hebben doorgezet hebben er uiteindelijk ruim 33 uur over gedaan om in Lowestoft te komen. Een geweldige prestatie. Reken maar dat ze hebben afgezien, al raak je aan zulke omstandigheden na een paar uur ook gewend.

 

Wij zaten ondertussen nog in Spaarndam, en ook daar stond een stijve bries, de hele dag kanaal 16 uitluisterend omdat we ons toch wel zorgen maakten om onze collegae… We hoorden hoe de “Taaibenik” met een afgebroken roer op de pier af hobbelde. Gelukkig had de boot een buitenboordmotor en dus wel enige mogelijkheid tot sturen en is ze uiteindelijk zonder verdere schade binnengesleept maar het was even spannend. Overigens onderhield de schipper een rustig en glashelder radioverkeer met de hulpdiensten, hetgeen merkbaar werd gewaardeerd.

 

Oliver Haase heeft een prachtig filmpje over de SSR 2014 gemaakt, in samenwerking met andere betrokkenen. Dat kun je vinden op internet als je in je browser het volgende adres intypt: http://vimeo.com/107912919

Één ding is zeker: Volgend jaar is er weer een SSR. En Kolibri is erbij