IMG_1128Zaterdag 11 september 2011, mooi weer, windkracht 3 á 4 en 16 deelnemende boten: 560, 660, 700, 800 en 900 Kolibri verschijnen aan de start om 08.30 uur tussen de rode en groene boeien E1 en E2 bij Edam, om het Markermeer over te steken en in totaal ruim 30 mijl te gaan afleggen.

 

 

 

 

Hieronder een foto impressie van de dag door Ido de Vries en Michèle Hering

.
Na 7 uur en 27 minuten varen, komen wij over de finishlijn tussen de boeien van Edam en worden we door de organisator Frans van Dommele gefotografeerd. We zijn volgens de ranking 11e geworden na een heerlijke dag zeilen in onze Festina Tarde, Kolibri 700 ID.

Waarom elfde? Wat hadden we beter en anders kunnen doen? Welke lessen kunnen uit deze leuke prestatietocht/wedstrijd trekken?

 • Hadden we net als Gezinus en Bert in hun 560 ook ons onderwaterschip moeten schoonmaken? R001-003Gezinus had vrijdagavond hun onderwaterschip wedstrijdproof gemaakt. En met resultaat in 7.14 waren zij de snelste van de deelnemende 560.
  Maar wij gingen het water niet in, de watertemperatuur was maar 16°.
 • Hadden we minder foto’s moeten maken onderweg?
  Nee, het is altijd leuk om een zwerm Kolibri’s krioelend voor de startlijn op de foto te krijgen. En er was een rak aan te wind dat we wat dichterbij kwamen en foto’s van enkele 660 en 560 konden maken.
 • Hadden we seconden moeten schrijven?
  Nee, voor ons had het niet uitgemaakt. Bij iedere boei die het einde van het ene rak en het begin van het volgende rak was, schreven we keurig onze GPS tijd, maar alleen in uren en minuten. Wel goed dat Thijs Hoogland dat wel heeft gedaan. Met zijn 660 (Polle) werden hij en zijn bemanning de winnaar. Slechts 14 seconden verschil met nummer 2. (De Koolhydraat van Gezinus een 560). De snelste tijd was aan de 800 Dulcinea van Ad Groeneveld in 6 uur en 50 minuten. Net als twee jaar geleden kwam hij als eerste weer terug in Edam.
 • Hadden we de boot moeten leeghalen, en gewicht moeten besparen?
  Ja, dat had vast wel wat gescheeld. Ook de staart van onze nieuwe buitenboordmotor hing nog deels in het water. De takel die we al in het begin van het vaarseizoen hadden willen maken was nog niet gereed. Volgend jaar doen we dat anders. Want we weten nu dat secondes echt tellen.

Ongetwijfeld heeft ook meegespeeld dat het minder hard waaide dan wij gehoopt hadden. Pas bij een windkracht 5 loopt onze 700 op z’n best. Maar ook nu liepen we op de aan de aan-de-windse rakken best lekker. Maar vóór de wind en tot een windkracht 3 zullen we in deze wedstrijden altijd in achterhoede blijven hangen. Dan lopen de 560 en 660 van ons weg
Niet erg! Wij hebben opnieuw erg van de Paard van Marken wedstrijd genoten: 30 mijl, lekker lang op het ruime water, droog weer, mooie wolken: uitzicht op de kusten van Flevoland, Marken en Noord Holland. En de spanning van het wedstrijd varen: lukt het om dichterbij de anderen te komen? Hoe kunnen we onze trim verbeteren?

Leuk om te zien, leuk om mee te maken, leuk om na te praten met alle deelnemers en bemanningsleden. De gastvrije watersportvereniging van Edam is een mooie jaarlijkse ontmoetingsplaats voor ons allemaal. En tijdens het eten gebracht door de lokale chinees, konden we onze oorkondes in ontvangst nemen. Maar ook gezellig bijpraten en de organisatoren van dit succesvolle VKZ evenement van harte bedanken voor een geslaagd en mooi zeilweekend: dank aan Thijs Hoogland en Frans van Dommele voor de organisatie.

Ido de Vries en Michèle Hering

Festina Tarde

Hieronder een foto impressie gemaakt door Bert van der Wal

.

De uitslag van de dag:
PMT_2011_uitslag