vechtenOp zaterdag 14 januari hebben veel VKZ leden elkaar een goed Nieuwjaar gewenst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst bij Fort Vechten in Bunnik.

Nieuwjaarsbijeenkomst 8 januari 2017

Traditiegetrouw wordt het jaar afgetrapt met een nieuwjaarsbijeenkomst. De locatie verschilt. Het bestuur probeert altijd weer een voor iedereen interessante locatie te vinden. Deze keer worden we verwacht centraal in Nederland in Bunnik. Voor mij als schrijver van dit verhaal lekker makkelijk. Het is op fietsafstand. Alleen waren de omstandigheden wintersomstandigheden en daarom toch gekozen om met de auto te gaan.

We worden ontvangen bij restaurant Vroeg.  Hier heeft iedereen de gelegenheid om de handen te schudden of de kussen te wisselen. Het is voor velen een weerzien, maar gelukkig zijn er elk jaar ook weer nieuwe gezichten die naar de bijeenkomst komen.

Bij Vroeg wordt ook de heerlijke lunch geserveerd. Na de koffie lopen we naar het Fort bij Vechten. De wandeling vindt plaats onder winterse omstandigheden, de sneeuw valt met grote vlokken naar beneden. Fort bij Vechten is een fort uit de Hollandsche Waterlinie. Het is een van de grootste forten en volledige gerestaureerd met een museum erbij. We worden opgevangen door een tweetal gidsen Piet en Kees. De groep wordt opgedeeld en gaat weer naar buiten. Het stopt gelukkig met sneeuwen. De heren vertellen ons van alles over het ontstaan en het leven in de forten. De Forten hebben meer een afschrikwekkende werking gehad dan dat ze gebruikt zijn. Er is nooit echt vanuit gevochten, maar in WO1 is het fort wel jaren bewoond geweest. Ik moet zeggen: ”Respect voor die mannen!”; het is daar zeker geen pretje geweest. Na de rondleiding kon een ieder op eigen houtje een rondgang door het museum maken. Hiervoor kreeg je een polsbandje, waarmee je diverse apparaten of bandjes kon starten, voor een toelichting op wat er te zien was. Ook kon je een vlucht maken over het gehele gebied van de Hollandse Waterlinie. Hiervoor kon je op een stoel gaan zitten en kreeg je een ‘virtual reality-bril’ op. Middels de bewegende stoel was het alsof je echt over het gebied vloog. 

De gang door het museum eindigde bij het restaurant van het museum, waar de gelegenheid was om wat na te praten over de dag en de plannen voor het nieuwe seizoen door te nemen. We mochten ons al aanmelden voor de Waddenweek in april en de Zeelandweek; dit jaar georganiseerd door Heiko en Annelies.

Daarna restte een ieder nog de wandeling terug naar de auto om weer huiswaarts te keren.

Kortom een vertrouwde, prima start van het nieuwe jaar 2017.

Groet,

Ad Groeneveld

 

Hieronder de foto reportage van Peter van der Els.