LowestoftOost-Engelandweek – vanaf 4 juni 2017

Dit voor het eerst georganiseerde evenement is bedoeld voor kolibri’s die meedoen aan de Small Ships Race (SSR) van de Toerzeilers en had twee doelstellingen: 1) een weertechnisch zo gunstig mogelijk tijdstip uitkiezen voor de terugtocht naar IJmuiden en 2) in de tussenliggende tijd een paar Engelse dorpen of steden méér bezoeken dan alleen Lowestoft. Van te voren was bekend dat er maar een paar boten mee zouden kunnen doen omdat er maar een select aantal kolibri’s meedoen aan de Small Ships Race.

Normaliter beginnen de SSR-deelnemers op pinkstermorgen (zondag) aan de terugtocht van Lowestoft naar IJmuiden en komen daar op maandag 2e pinksterdag aan. Nauwlettend werden de weersvoorspellingen geregeld bekeken als ook mogelijke plaatsen die bezocht konden worden. Het werd echter steeds duidelijker dat een paar dagen ná Pinksteren een flinke depressie van Engeland over zou trekken naar Nederland. Juist als je voorzorgsmaatregelen neemt, blijk je ze niet nodig te hebben want het meest ideale weerbeeld voor de terugtocht bleek de komende week alleen op eerste en tweede pinksterdag op de Noordzee aanwezig te zijn.
De schippers van de “Oost-Engelandweek”-schepen hebben daarom unaniem besloten om niet in Engeland (verwaaid) achter te blijven maar gelijk met de andere schepen van de SSR de terugtocht op zondagmorgen te beginnen. Hopelijk kunnen we het in de toekomst nog eens proberen.

Piet Smit
Kolibri 660 – Samurai