WinterHet zal wel met de klimaatverandering te maken hebben, maar de laatste drie zeilwedstrijden op De Kaag werden gehouden met een keiharde wind.

De wedstrijden van december vorig jaar werden vanwege de storm al helemaal afgelast. Het was afgelopen zondag dus weer een kwestie van grootzeil reven, 5 meter fok en proberen te overleven. Gelukkig zijn er op zo’n relatief kleine plas niet al te hoge golven; van het buiswater word je eigenlijk niet nat. Mijn plan om filmopnamen tijdens de wedstrijd te maken, zijn dan ook – deze keer figuurlijk - in het water gevallen. Omdat je anderhalf uur zo intensief met de wedstrijd bezig bent, merk je weinig van de lage temperaturen (2°!). Handschoenen hebben we niet aan.

Foto Winde 11.2.18 jvb siteAls fokkemaat van Piet Smit vaar ik dit seizoen in diens nieuwste aanwinst Winde - een 560 van lang geleden die hij onlangs van Harry Krens heeft overgenomen. Harry heeft daarmee waarschijnlijk weinig wedstrijden gezeild, want daarvoor mankeert er nogal wat aan. Als voorbeeld noem ik de  lieren van de fokkeschoot. De ene draait linksom en de andere rechtsom; in het heetst van de strijd vergeet ik vaak hoe ik het schoot er omheen moet draaien. Bovendien kan je ze alleen strak krijgen al je het schoot naar boven trekt. Bij overstag ga ik dan maar rechtop staan. Niet erg handig als je nog onder de giek door moet.

Ik zal blij zijn als ik weer met mijn eigen KO1 kan varen. Die ligt in de schuur klaar voor het komende seizoen. Zoals het een echte 560-zeiler betaamt, heb ik alle reparaties  afgelopen winter zelf gedaan en die waren ingrijpend. Bij de banken kon ik het verrotte hout met mijn handen wegbreken.

Voor Leon Goedhart begon de dag met een grote teleurstelling. Oktober vorig jaar had hij zijn Vrije Vogel keurig op de trailer op het parkeerterrein van de zeilvereniging weggezet en deze zondag zou hij de draad van de winterwedstrijden weer  opnemen. Tot zijn ontsteltenis ziet hij een gat in de romp ter grootte van een tennisbal net boven de waterlijn.  Dit moet een aanrijding in plaats van een aanvaring zijn geweest. De veroorzaker van dit malheur heeft zich voor zover bekend nog niet gemeld, maar daarop is weinig hoop. Wat kan er gebeurd zijn? In de winter gebeurt daar nooit wat. Jammer, want het wedstrijdveld was toch al niet te groot. Onverrichter zake moest Leon weer naar huis en kon hij met alle rompslomp voor de reparatie beginnen.

Over de wedstrijden valt niet veel te melden; het duo Ab Gordijn/Thijs Hoogland waren met hun twee eerste plaatsen zoals verwacht weer ongenaakbaar. Pech voor Pim van den Brink toen hij met zijn mooie 650 vlak voor de start (!) aan de grond liep. Met twee reddingsboten van de organisatie is hij vlot getrokken, maar hij heeft de wedstrijd  niet afgemaakt.

11 maart is de (laatste?) winterwedstrijd van het seizoen 2017/2018. Het zou leuk zijn als we er allemaal weer bij zijn.

Jan van Bueren