Analyse for Mon 04 Mar 2019 00 UTC iss 0403 0100Op zaterdag 2 maart zijn Waarschippers en Kolibrizeilers bijeen in de sociëteit van WV Lelystad in de Houtribhaven.

Beide verenigingen hebben de onderlinge contacten aangehaald om samen enkele evenementen te organiseren waarvan deze de eerste is. Zo zijn er meer mogelijkheden om interessante gastsprekers uit te nodigen.

We kijken terug op een geslaagd evenement met plm. 40 deelnemers

De dag start met een interessant vraag- en antwoordensessie door Dick Zweers.

Hij behandelt alle vragen, maar als er vragen zijn waarop hij geen antwoord heeft, valt dit buiten het bestek van deze bijeenkomst. 😉

Dick ZweersDick is in 1975 begonnen met watersport, om precies te zijn met een open catamaran.

Later kocht hij een negen meter lange kajuitcatamaran. Het bleek dat Dick goed en eenvoudig kon vertellen over watersportzaken. Al gauw werd hij gevraagd om lessen te verzorgen over kustnavigatie, het Klein Vaarbewijs, Marifoon- en scheepsdieseltechniek. Dit werd gevolgd door praktijklessen op motorjachten en instructie; zeezeiltochten met de prachtige klassieke tweemaster DiDiZ.

Een gerenommeerd importeur van navigatieapparatuur zag in Dick een uitstekende praktijkgerichte docent om hun eindgebruikers wegwijs te maken in hun navigatieapparatuur. Voor die innovatieve ontwikkeling heeft de importeur in 2010 zelfs de World Award gekregen van de fabrikant. Al decennia lang verzorgt Dick in opdracht van de importeur workshops voor landelijke watersportverenigingen en -bedrijven. Dit alles maakt dat Dick een ‘oude rot in het vak’ is! Zie http://zweers-zeezeilen.nl voor meer informatie.

Het was een heel interactieve sessie met veel meteo-vragen beantwoord met wetenswaardige antwoorden van Dick. 

Na de eenvoudige doch heel gezellige lunch was het woord een de lijnenspecialist in de vorm van een workshop: "Moderne Splitstechnieken en Materiaalkeuze".

Een gevlochten lijn splitsen is niet zo moeilijk als je het een keer hebt geoefend maar de laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van touwwerk. Met het enorme aanbod lijnen is het voor veel zeilers lastig om de juiste keuze te maken. En om de optimale prestatie uit een lijn te halen, is het maken van de juiste touwsplits essentieel. Veel zeilers kunnen een oogsplits maken in een geslagen lijn, maar met gevlochten lijnen? 

Jan-Willem en Jeen van de Lijnenspecialist leiden de workshop. Eerste kregen we een overzicht van de diverse kunststoffen en constructies die gebruikt worden voor de productie van touwwerk. Ook werd verteld welke lijnen het beste kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Al snel gingen we zelf aan de slag met splitspennen en diverse soorten lijnen.

Het doel is dat de deelnemer na deze workshop beter begrijpt welk materiaal te kiezen voor lijnen aan boord én zelf de geoefende touwsplitsen kan toepassen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik geïnspireerd naar huis ging en ondertussen al een lijstje heb gemaakt van onderdelen die in aanmerking komen voor vervanging door deze nieuwe materialen. Voor diegenen die de workshop niet gevolgd hebben, zijn er de instructiefilms van de Lijnenspecialist.

Na afloop is de hand-out Splitsworkshop opgestuurd aan alle deelnemers die op verzoek toegestuurd kunnen worden.

De foto impressie van workshop hieronder spreekt voor zich.