wadden2019 VKZ WADDENWEEK verslag

De ‘Nepwadden’ 

Een verhaal door Paul Stroosnijder

  • Drie schepen hebben zich aangemeld bij Piet Smit. 
  • Piet van der Burg  met 660 Eclipse zeilnummer 23 
  • Paul Stroosnijder met 900 Phoenix  zeilnummer 90038
  • Piet Smit met 660 Samurai zeilnummer 16

Maandag 29-04-2019, 10° C, bewolking 8/8, NNW 4-5

Aanlooptocht naar Makkm.
De schippers zijn: PS, PB en PS. Drie P’s, twee keer PS en twee (blanke) Pieten. Als u dit verhaal niet helemaal kunt volgen, dan ligt dat aan de schrijver.
Makkum, daar onder de Afsluitdijk, daar gaan de ‘wadden’ beginnen!

Ongunstiger kan het vandaag niet: aanlopen vanuit Amsterdam en Hasselt. Hakken en paaltjes pikken, slagen maken, tenslotte het doel maar bijstellen: het wordt Stavoren. Het laatste stuk toch maar op de motor. Die andere Piet heeft zijn dochter Lennie en kleinzoon Sjoerd aan boord.

’s Avonds, wat getroost door een kacheltje en wat Tsjechische wodka, de palaver: net als een groep grote zeilers van de Toerzeilers besluiten we om NIET door de Afsluitdijk te gaan. Daar achter zijn geen mogelijkheden om lekker te zeilen.

Dinsdag  30-04-2019, 8°C, bewolking 4/8, N 4-5

Stavoren - Hindeloopen 12 mijl, noord.
Na de condens eruit gekacheld te hebben, varen we om een luie tien uur noordwest het IJsselmeer op. We zien af en toe de zon, de wind valt erg mee, de koffie smaakt, de zeilersverhalen volgen elkaar op. Het wordt een prachtige ontspannen zeildag. Als we genoeg hebben van deze koers, dan gaan we overstag naar het noordoosten - en zie, het einddoel duikt uit de nevel recht voor ons op.
Een waarschuwing: Ga niet naar deze haven want er zijn geen bruikbare toiletten meer. Ten minste als je geen kilometer wil lopen langs verkoopbedrijven, restaurants, wellness, winkels, restaurants, enz. In de oude haven zijn ze definitief gesloten omdat de Gemeente ze niet wil schoonhouden.
De dag wordt afgesloten met hetzelfde kacheltje en de rest. 

 

Woensdag 01-05-2019, 9°C, bewolking 8/8, N 5

Hindelopen – Medemblik 15 mijl, ZZW.
Het weer lijkt hetzelfde als gisteren, de koers is ruimer: WZW en het zicht meer beperkt. Het wordt weer een heerlijke ontspannen zeildag: “spelevaren”. Beslist geen “Dag van de Arbeid” dus.
In Medemblik liggen we direct naast het nachttoilet aan het grasveld waar kennelijk de VKZ altijd aan land gaat, als ik mij goed herinner van decennia geleden.
We bezoeken o.a. het Bakkerij Museum: fantastisch leuk voor jong en oud. De oude baas die truffels staat te maken, praat ons bij over brood en religiegeschiedenis, tot lang na sluitingstijd.  

 

Donderdag  02-05-2019, 9°C, bewolking 8/8, N 3-5-6, later regen

Medemblik – Stavoren 15 mijl NO.
Bang voor het slechte weer vertrekken we al om 08:00 uur. We breken op. Die ene Piet brengt zijn bemanning naar veiliger oorden en vaart ZO.  Die andere Piet wil ook al naar huis. Paul belandt om 10:00 uur al in Stavoren.
We hebben nog geen Wad gezien of geroken.
Paul  huurt een motorboot en landt  om 14:00 uur op Ameland. Er ligt nog één zeilboot in de jachthaven. De kou straalt er van af. Het was laag water en ik ben verbijsterd over het weinige water wat er nog van de Waddenzee overblijft. Het is nota bene lagerwal en met wind N6 verwachtte ik toch wel wat verhoging. De geul wordt constant uitgebaggerd en is soms maar 50 meter breed.
De bus brengt mij naar het Fletcher Hotel waar de sauna op mij wacht. Net als een echte VKZ-er huur ik een fiets en glij door de duinen naar het vliegveldje, dat mij erg interesseert. Ik krijg een prachtig boek over de geschiedenis ervan. Wie zijn hier ooit komen wonen? Wat voor mensen wilden nu op dat 20 x 2 km richeltje in de Noordzee gaan wonen? Nog tot ver in de 60-er jaren vroor de Waddenzee jaarlijks dicht. Dan was de bevoorrading afhankelijk van een vliegtuigje. Van de 20 km Noordzeekust wordt zeker 14 km zwaar opgespoten. Het lijkt echter wel of dat nieuwe zand ergens anders terecht komt.

 

Vrijdag 03-05-2019, 9°C, bewolking 8/8, N 6, buien.

Hollum – Hollum.
Ik blijf nog een dagje ruiken aan het wad. De oude reddingsboot met een springnet de “Neeltje Jacoba” ligt naast de meest moderne, de “Anna Margaretha”. Op beide mocht ik eens mee varen Wat een verschil! Wat ik mis, is de babyduck aan de achterkant van de grote boot. In Duitsland hebben ze een veredelde waterscooter voor heel ondiep water.

 

Zaterdag 04-05-2019, 9°C, bewolking 8/8, N6-7, buien

Hollum – home.
Het weer wordt nog slechter. Ik sluit de VKZ Waddenweek maar af. Vanavond gedenken we onze doden.
Volgend jaar proberen om meer Wad te varen. Het was gezellig met Piet B. en gezin.

Piet S. bedankt voor je leiderschap.