image1Met de zon tegen en meer dan 30 graden was de heenrit met de trailer achter de auto een hete klus, maar eenmaal in Flensburg aan de Duits/Deense grens aangekomen, was de ontvangst in Jachthaven Sonwyk echt gastvrij; meteen werd er gekraand en de ligplaats was comfortabel met alle luxe.

Als je de Flensburger Förde richting oost uitvaart, heb je rechts Duitsland en links Denemarken; we wilden naar Denemarken, dus de eerste dag even een proeftochtje daarheen. Het vaarwater is te vergelijken met dat van Zeeland en het IJsselmeer, maar dan groter en de oevers zijn heuvelachtig.

Bij mooi weer lijkt  het wel of alle Denen een zeilboot hebben – en dan niet van die kleintjes – want op het water – en daar hebben ze veel van – is het druk. Ga je dan wat verder de Kleine Belt op, dan wordt het rustig en dan zie dan ook weinig schepen en geen kust meer.

Wat een genot is het toch dat je hier op zout water nauwelijks getij en stroming hebt en dus ook geen muggen!

De tweede dag zijn we begonnen met onze tocht langs de eilanden. Maar dat viel niet mee; als je alleen al de grote eilanden zou willen aandoen, heb je daar minstens een paar maanden voor nodig. Dus bleef voor ons het eilandje Als en een gedeelte van Fyn over. Toen zat onze vakantie er alweer op.

Opvallend was dat wij met onze kleine 560 een opvallende verschijning op de Deense wateren waren. Je ziet er voornamelijk Deense en Duitse zeilboten, af en toe een Zweedse en zelden een Nederlandse. Een paar keer werd ons gevraagd of we misschien helemaal over de Noordzee en door het Kieler Kanaal waren gekomen. Het had best gekund, als je de tijd daarvoor had!

image0Als we dan toch in Denemarken zijn, willen we natuurlijk ook naar Kopenhagen. Dus de laatste twee dagen met de eigen auto over de snelweg in 4 uur naar Kopenhagen. Heerlijk de toerist uithangen op een dubbeldekker zonder dak en een boottocht door de haven en de kanalen. Om de zeemeermin van Hans-Christian Andersen staat het zwart van de fotograferende toeristen. Met enige moeite konden we het kleine beeldje ontdekken.

Na bijna twee weken heerlijk zeilen met prachtig weer en een flinke wind wachtte ons de hete klus naar huis. Je kan je het nu niet voorstellen, maar eenmaal over de Afsluitdijk was de temperatuur gedaald naar zo’n 20 graden.

Een verademing!