Winterwedstrijden op de Kaag zondag 15 januari 2012foto 13

Vandaag stond er weer een winterwedstrijd gepland, het was de eerste van dit jaar 2012. Ook werd voor het eerst deze winter nachtvorst voorspeld maar ook zon en weinig wind.

Na het te water laten van de boten zijn we naar de starttoren gevaren daar bleek dat er inderdaad weinig wind was. Geen rimpeltje op het water, maar gek, toch kwamen er veel zeilers met het idee om op deze mooie winterdag te gaan zeilen. Gelukkig hebben we nu een wedstrijdleider die er alles aan doet om de wedstrijd door te laten gaan. Het is ook heel frustrerend  als je uit Amersfoort of Lelystad komt en je moet zonder te zeilen terug naar huis keren. De wedstrijdleider, Tom Eric van Strien had een lijntje naar boven en daar werd hem een klein beetje wind beloofd, na enig uitstel zijn we dan toch van start gegaan. Er waren 7 kolibri's aan de start, Appie Gordijn was met wintersport maar ik mocht voor hem varen, ik had voor dit keer een zeil-roeivriend van de Kaag als fokkenmaat. De Polleke is voor mij geen vreemde boot want ca 38 jaar geleden ben ik mijn kolibri loopbaan in deze boot met zeilnummer 593 begonnen. 

Foto's gemaakt door Eli van den Broek
Het was mooi weer, fris maar toch wel erg weinig wind, de start was niet verkeerd maar ik kreeg er niet de gang in die ik zograag wilde hebben. Bij de eerste boei lag de Polleke dan ook behoorlijk in het achterveld. Maar door goed opletten en attent te varen dreven we toch weer een beetje naar voren en kwamen we dichter bij de nummer 1 Leo Loman en nummer 2 Pim van den Brink met zijn poly Kolibri komt Overal. De wind of wat daarvoor door mocht gaan zakte steeds verder in en de wedstrijdleider besloot om de wedstrijd voor groep 3 af te korten. Hij deed dit bij boei 3 en
vandaar af moest je dan zo snel mogelijk finishen. Leo Loman die niet zo bekend is op de Kaag bleef zijn weg vervolgen en moest daardoor een langere weg varen en zakte naar de 4e plaats in de eindstand. De fokkenmaat van Pim is een lid van de Kaag n.l. Bert van der Velden en die wist, jammer voor ons, dat je van boei 3 door het Stoomboten gat moet om zo snel mogelijk te finishen en dat deden ze dan ook. Wij lagen dus als 3e bij boei 3 en moesten van Kaageiland voor de wind naar de finish. Eli v.d. Broek met zijn Twee Gezusters en complete bemanning, vriendin, dochter en hond wisten dicht bij ons te komen en zij drongen zo aan dat zij bijna boord aan boord lagen maar gelukkig kon ik de 2e plek vasthouden.

 

  1. Pim v.d. Brink
  2. Appie Gordijn (ik dus)
  3. Eli v.d. Broek
  4. Leo Loman
  5. Bert v.d. Wal
  6. Stef de Haas
  7. Bert Pronk

Voor de totaalstand en aanvullende informatie zie de site van de Kaag, www.kwvdekaag.nl

Door deze uitslag deed Appie Gordijn, ook al was hij er niet bij, toch wel goede zaken. Zo de kop voor dit jaar is er af, op 12 februari, ijs en weder dienende, is het vervolg.

Thijs
Hoogland