Zondag  10 februari 2013, sneeuw, vorst en koud. winterzeilen 10-2-2013 013
Vandaag gaan we weer zeilen. Gisteren voor het naar bed gaan nog een keer op de site van KWV de Kaag gekeken, nee ze hebben het nog niet afgelast dus we moeten morgen aan de bak. Om te zeggen dat ik sta te trappelen, nee dat is wat veel gezegd. We zullen morgen wel zien.

 

Zondag morgen opgestaan en direct uit het raam gekeken, de wereld was wit en de buiten thermometer stond op – 2 graden en er werd veel wind verwacht, maar veel wind was er gelukkig nog niet. Koffie en broodjes klaar maken en warm aankleden, veel lagen over elkaar dat isoleert lekker. Appie ophalen en naar de haven.

Er hadden zich 5 kolibrizeilers gemeld, Pim, Leo, Bart, Appie en Bert Pronk, Eli van der Broek had zich op het laatste moment afgemeld en Bert van der Wal was nog ziek. Met kranen bleek dat de loopkat van de kraan door de sneeuw en het ijs vastzat maar met een kunstgreep hebben we hem toch op een plaats kunnen krijgen zodat we konden kranen en de boten te water laten. Onze boten waren afgedekt zodat wij geen last hadden van gladde dekken. Dat was in de andere klassen wel anders want toen we bij de starttoren kwamen lagen daar een paar boten met spiegelgladde dekken. Het wedstrijdcomité had het er moeilijk mee, er waren in de 3 klassen voldoende opkomst, zij hadden allemaal de moeite genomen om te komen. Het comité bedacht een tussenoplossing, wachten tot 12 uur dan wordt het wat warmer en maar 1 wedstrijd varen, men was bang dat de wind toch nog door ging zetten.   De kolibri’s starten als derde klasse zodat wij konden zien hoe wij het beste konden starten. Onze start was goed maar het vervolg dat klopte niet. Pim met zijn Kolibri kwam al snel opzetten en wij lagen op een 2e plaats. Er moesten 2 ronden gezeild worden en daar ging het fout. Pim ronde de boei BB en dat had SB moeten zijn en wij volgden hem. Leo lag op de 3e plaats maar had de banenkaart goed bestudeerd en ronde de boei wel SB. Nadat hij veilig op de 1e plaats lag riep hij ons aan zodat wij onze fout konden herstellen. Dus bij het ingaan van de 2e ronde lag Leo 1, Bart 2, Appie 3 en Pim 4e. Tijdens het vervolg van de wedstrijd werd er nog wel stuivertje gewisseld maar niet door Leo want die bleef ver vooraan.

De uitslag van deze koude wedstrijd is:
1. Leo Loman
2. Pim v.d. Brink
3. Appie Gordijn
4. Bart Begemann
5. Bert Pronk

Na de prijsuitreiking terug naar haven West en kranen. Gelukkig liep de loopkat weer want met de straffe wind was het zonder loopkat veel moeilijker geweest om die boten er uit te krijgen. Wij konden terugzien op een echte winterwedstrijd en ik vond niet dat Appie een goede fokkenmaat had, hij bewoog langzaam (door de kou?) had de baan niet bestudeerd en gaf niet de goede aanwijzingen.

Met nog 4 wedstrijden in het verschiet wordt het steeds moeilijker, zo niet onmogelijk om Leo van de 1e plaats te verdringen.

Thijs Hoogland, fokkenmaat van Appie Gordijn

Hieronder de foto's van Thijs met een heel bijzonder effect!