Thijs Hoogland, ongenaakbaar op het Marsdiep7 kolibri's verzamelen zich in de jachthaven van Den Helder

Afgelopen weekend 7 en 8 september werden de traditionele sluitingswedstrijden van de Marine Watersport Vereniging weer gehouden op het Marsdiep bij den Helder.

 

Kolibri’s nemen ruim 35 jaar deel aan deze wedstrijden dus ook dit jaar waren we er weer bij. Dit keer met 7 boten. 4  - 560’s; 2 – 660’s en 1 – 900.

Het weer was, zoals vaak op dit water, veelzijdig. De zaterdagochtendwedstrijd werd, wegens gebrek aan wind, afgelast. De zaterdagmiddagwedstrijd had met een dikke 3 aantrekkend naar 4 voldoende wind maar ook stond er een dikke ebstroom en daar moet je dan ook op varen.

Blijf je zolang mogelijk onder de wal om zo min mogelijk stroom tegen te hebben of steek je toch direct over, kortere afstand maar veel stroom tegen? Dat zijn zo de dilemma’s waar je op het Marsdiep mee te kampen hebt.

Zondag twee mooie wedstrijden gevaren. ’s Ochtends begon met plensregen en zwakke wind, het klaarde helemaal op en we konden een mooie wedstrijd varen.

De 900 van Stef de Haas moest echter noodgedwongen de strijd opgeven. In plaats van aan de start te verschijnen zat hij op de eerste hulp met een ontstoken oog. Dat werd volgespoten met zalf en dichtgeplakt en dan ga je maar, uit verdriet, koffie drinken en gebak eten aan boord. ’s Middags ging de Basseroet toch naar buiten, zeilen zat er niet in, maar foto’s en film gemaakt van dit prachtige evenement.

Voor anker bij de startlijn, wel stroom geen windDe middag wedstrijd leek er weer tussenuit te glippen. Geen wind, wel stroom. Vanwege de fikse ebstroom stond hadden velen het anker uitgegooid in afwachting van wind. Vooral de marinesloepen moesten noodgedwongen ankeren omdat hun enige voorstuwing ofwel zeil ofwel roeiriem is. De start werd uitgesteld in afwachting van wind. Vanuit het Schulpengat en onder Texel zag je namelijk windrimpeltjes in de richting van Den Helder komen. Ook meerden twee Kolibri’s af aan een van de boeien van de startlijn.

 

 

 

De Gordijnrail

 

De Polleke met Albert Gordijn en 2 broers aan boord met daarachter de Arabesque met Bram Gordijn en zijn zoon en dochter aan boord. Dit ontlokte bij een andere Kolibri de uitspraak “he kijk een gordijnrail” met veel hilariteit op de andere boten.

 

 

 

  

En toen kwam er toch wind, werd de startprocedure begonnen en konden we zeilen. Prachtige Hollandse luchten, lekker lopend  windje en dan krijg je foto’s zoals die alleen op het Marsdiep gemaakt kunnen worden.Chapeau en Alfred J. Kwak “Zullen we voor of achter de veerboot langs gaan?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de laatste wedstrijd, aftuigen, opruimen, de boten op de trailer hijsen en naar het clubhuis van de Marine Watersport Vereniging voor de prijsuitreiking.

Dit jaar hebben we het wedstrijdcomitee gevraagd om alle Kolibri’s gezamenlijk te starten en op SW te laten varen. De 560’s varen dan nog steeds op “linie d’honeur” maar de grotere Kolibri’s worden in de uitslag meegenomen op basis van handicap. Een 560 staat met SW 116 in de lijst, een 660 heeft SW 112 (Thijs Hoogland voer met spinaker en kreeg daarvoor een aftrek van 3 punten dus SW 109), de 900 heeft een SW van 107. Daarmee is het snelheidsverschil tussen de boten enigszins gecompenseerd en varen alle boten “gelijk” Door de SW berekening blijft het spannend tot aan de prijsuitreiking omdat je nooit exact weet hoe je tijdens een wedstrijd geëindigd bent.

uitslagThijs Hoogland met de Polle (660) heeft dit jaar de Marsdiepwedstrijden op overtuigende wijze gewonnen met een 1ste, 4de en een 1ste plaats. Bram Gordijn met de Arabesque (660) werd heel verdienstelijk 2de met een gelijkmatige reeks van 2de plaatsen in alle wedstrijden.
Albert Gordijn met de Polleke (560) had de 3de plaats met een 3de, 1ste en 3de plaats.

 

De rest van de ranglijst:
4de Pim van den Brink met de Chapeau (560) 5de Sjef Middelkoop met de Smiley (560)
6de Stef de Haas met de Basseroet (900)
7de Chiel van Oppen met de Alfred J. Kwak (560)

 

Vooral Chiel moeten we goed in de gaten houden. Vaart nog niet zo heel lang in de 560, voor het eerst op het Marsdiep en je zag duidelijk sterke progressie in de wedstrijden. Dus een opkomend talent. Tijdens de prijsuitreiking nam “de kampioen” Thijs nog even het woord om het bestuur en de wedstrijdcommissie van de Marine Watersport Vereniging te bedanken voor al hun inzet en gastvrijheid.

De gelukkige kampioen van het Marsdiep 2013Tevens overhandigde hij de voorzitter een herinneringsvaantje van de sluitingswedstrijden zoals hij dat hij in 1979 had ontvangen (waarmee Thijs dus al zo’n 34 jaar meevaart op het Marsdiep) en sprak de wens uit dat hij het volgend jaar, bij zijn 35ste keer, weer terug mocht  komen halen.

 

 

 

 

 

 

 

Videoverslag van de laatste zeilwedstrijd van het seizoen 2013 van de Koninklijke Marine Watersport Vereniging met het accent op de wedstrijden van de Kolibri's gemaakt door Maarten van Vliet.