Bert-van-der-Wal-TrofeeEen mooi initiatief van Thijs Hoogland, een oude trofee in ere hersteld als aandenken aan Bert van der Wal. Thijs heeft deze trofee tijdens de afgelopen algemene ledenvergadering uitgereikt aan .....

Bijna 40 jaar geleden heeft Willem Zuidervaart de Zuidervaart Bel gemaakt en hem ter beschikking gesteld aan de VKZ. Deze bel wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich het afgelopen verenigingsjaar voor de VKZ  verdienstelijk heeft gemaakt, ik ben er trots op dat mijn naam ook op de lijst staat van mensen die deze bel een jaar in het bezit hebben gehad. Willem Zuidervaart was één van de  oprichters en ook voorzitter van de VKZ. Willem Zuidervaart wordt door deze bel nooit vergeten.

Dit jaar is Bert van der Wal overleden, het is in deze vergadering al een aantal keren gememoreerd. Bert van der Wal is bijna 40 jaar lid van onze vereniging geweest, hij is voorzitter geweest, hij heeft veel evenementen georganiseerd of meegeholpen met de organisatie, als Bert een toespraak hield dan had hij de toehoorders op zijn hand en iedereen luisterde. In 1 van de laatste kolibries is het Drama van Bobovice  geschreven door Bert, opnieuw geplaatst een spannend verhaal dat hij ongeveer 30 jaar geleden voor de kolibries heeft geschreven. Ik heb het weer gelezen en vond het net zo mooi en spannend  als de 1e keer toen ik het las. Bert was VKZ en iedereen hield en houdt van Bert en ik vind dat ook zijn naam voort moet leven in deze vereniging.

In het begin van dit jaar heeft, Heiko een kolibri uit hout gesneden en heeft een foto op Facebook geplaatst. Door deze kolibri dacht ik aan de kolibri die Bart Stijger, een zeer verdienstelijk oud kolibrizeiler, heeft gemaakt en ter beschikking stelde aan de vereniging als wisselprijs voor de winnaar van de wedstrijden op de Mooie Nel in Haarlem. Bart Stijger zeilt nu in een Spirit 32. Op de mooie Nel kwamen, het is nu niet meer voor te stellen, soms wel 15 of meer kolibri’s die vochten om de eerste plaats. Bert van der Wal won die kolibri wel eens, ik heb hem ook eens gewonnen evenals  Appie Gordijn.  Het verhaal gaat dat Bert van der Wal die houten kolibri een keer heeft laten vallen waarbij zijn snavel is afgebroken. In ieder geval door Heiko ben ik gaan zoeken naar de kolibri van Bart Steiger ook wel eens oneerbiedig de kip genoemd. Ik heb hem gevonden bij Appie, zonder snavel en vleugellam. Ik heb hem een nieuwe snavel gegeven, ik heb zijn vleugels, waar anders mee dan met epoxy van de IJssel, weer aangelijmd, hem geschuurd en van nieuwe laklagen voorzien. De kolibri is nu weer op en top en ik heb hem in overleg met Toos en Bart de naam “Bert van der Wal Trofee” gegeven.

Bert-van-der-Wal-Trofee2Aan wie zal hij uitgereikt worden? Ik vind het bijzonder spijtig dat wij binnen onze vereniging niet zo veel wedstrijden meer varen en voor de wedstrijden die nog over zijn hebben we al wisselprijzen. Daarom wordt deze trofee uitgereikt aan iemand die zich voor onze vereniging bijzonder inzet, hij of zij mag hem dan een jaar koesteren en verzorgen. Hij of zij mag dan, voor de volgende jaarvergadering, bepalen (in overleg met het VKZ bestuur) wie zich dat jaar weer heeft onderscheiden en hem dan ook aan die persoon uitreiken. Aan wie wordt deze Bert van der Wal Trofee dit jaar uitgereikt? In overleg met Toos van der Wal wordt hij uitgereikt aan iemand die zich al jaren met veel verve inzet voor onze vereniging en volgens mij wel veel commentaar krijgt maar nog nooit iets tastbaar voor het goede werk heeft ontvangen. Anita Oskam mag als eerste deze Trofee in ontvangst nemen.