Theo vd Berg
Op zondag 2 februari is op 89 jarige leeftijd Theo van den Berg overleden.

Theo is de grondlegger van het botenstalling bedrijf aan de Vliet bij Leiden waar talloze Kolibri’s zijn afgebouwd en velen, nu al jaren in de winterstalling staan.

Het moet in de jaren 60 geweest zijn dat er iemand bij Theo langs kwam met de vraag of hij in de tuinderkassen een bootje mocht afbouwen. Dat mocht en provisorisch werd er met tegels een vloertje gelegd en werd het bootje afgebouwd. Van het één kwam het ander en Theo had al gauw in de gaten dat je met het stallen van bootjes ook geld kon verdienen. Je hoefde dan niet voor dag en dauw op te staan om tomaten te plukken en slakroppen te snijden.

Was het eerst nog een soort gemend bedrijf met deels stalling en deels tuinbouw, later werden ook de restende kassen voorzien van betonvloeren en kwam er een grote loods voor de wat grotere Kolibri’s. Het stallingbedrijf voor boten en caravans groeide vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Theo en zijn vrouw An hebben ook heel wat kolibri’s door het land vervoerd want dat kwam er ook bij, Theo wil je mijn boot daar even brengen.

Het zal ongeveer in 1976 geweest zijn, Theo heeft aan de VKZ een mooie beker ter beschikking gesteld. Deze werd voor het eerst uitgereikt op de Westeinder. De Theo van den Berg beker, jaren lang is hij gewonnen door kolibrizeilers hij moet vol namen staan van deze winnaars, het zou fijn zijn als deze beker weer boven water kwam.


Theo had net als iedereen twee kanten. Hij kon je uitfoeteren als je de stekkers niet uit het stopcontact had getrokken en waardoor er ergens in de kas nog een looplamp brandde. Maar hij was wel zo aardig om je even te helpen als met een takel of kattewind je boot wat omhoog gebracht moest worden om de naad tussen de kiel en de kielbalk opnieuw te kitten.


Ooit knapte ik een 5.60 op maar ik haalde de datum waarop de kraan kwam niet. Het was uiteindelijk al juni en de eerste twee lagen verf zaten op mijn boot. Er moesten er nog vier op zo had ik geleerd. Toen zei Theo “Ga je nou nog niet varen ? die volgende lagen kun je er ook van de winter wel opzetten”. Theo had gelijk en hij regelde een zandauto met een kraantje en zo ging mijn boot de week erna te water, het schilderwerk heb ik in de winter afgemaakt.

Geleidelijk trok Theo zich terug uit de dagelijkse werkzaamheden en droeg hij, aanvankelijk met moeite zijn taken over zijn vijf zoons. Jarenlang adverteerde van den Berg in de Kolibries wat natuurlijk ook een soort sponsering was. Dat hij sympathie had voor de mannen en vrouwen van de kolibri’s staat buiten kijf.

Velen bewaren goede herinneringen aan Theo. Hij kon gemoedelijk met je leuteren en fietste in de afgelopen jaren zo af en toe nog wat rond op zijn terrein. Zodra het mooi weer werd zaten An en Theo tussen de middag op het terras achter het huis, hij met een jonkie en zij met een glas wijn voor het eten.

In 2012 vierde Theo met An op een mooie manier  hun 60 jarig huwelijksfeest.

Wij, de eigenaren, van zeilboten, motorboten en sloepen die al jaren bij van de Berg Botenberging komen  zullen Theo missen. Wij wensen zijn vrouw, zoons, schoondochters en kleinkinderen sterkte en troost.

André Bal en Thijs Hoogland

 

Gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen is er op donderdag 6 februari van 19.00 tot 20.00 uur in De Zalen van de Meester, Zuidbuurtseweg 58 te Zoeterwoude.

De afscheidsplechtigheid zal worden gehouden op vrijdag 7 februari om 12.00 uur in de St. Janskerk, Zuidbuurtseeweg 14 te Zoeterwoude. Aansluitend een korte plechtigheid om 14.00 uur in het crematorium Meerbloemhof, Buytenparklaan 1 te Zoetermeer.