inmemoriam

 

 

 

 

 

NoortjeNoortje was een echt Haagse vrouw. Zij kon heel deftig praten met de aardappel in haar keel en ook heel plat Haags zo van; Oh Oh De Haag stad achter de duine en nog zo wat. Wat ons verbond was haar bootje met de Haagse naam, De Régah. Die naam staat met grote letters op de voor punt van haar boot. Achterop een groot logo van Haagse Harrie. ”Ze motte maar ff weten dak uit De Haag kom”, zei Noor af en toe.
Zij stond met velen in de winterstalling bij van der Berg in Leiden en in de zomer was haar ligplaats in Nieuwkoop. Daar genoot ze met haar kinderen en kleinkinderen van een beetje zeilen, zwemmen en kletsen.
Vorig jaar werd bij haar kanker geconstateerd. Na een aanvankelijk goed aanziende bestraling en chemo, waarna de kanker verdwenen leek  te zijn, kwam die toch weer terug. In het najaar van vorig zeilde ik nog een rondje met haar op de Nieuwkoopse plassen. Het waaide 5 a 6 Bft. en omdat ik haar boot niet goed kende zeilden we alleen op de fok. We legden even aan bij de Machine sloot voor een hapje en vaarde op de -plof terug naar de haven. Daarna genoten we nog van porti bitterballen op het terras van de haven. Nu weet ik, dat tochtje is haar laatste zeiltochtje geweest. Een paar dagen later haalde ik met Thijs Hoogland met de trailer haar bootje op voor de winterstalling.
Velen uit de winterstalling staken af en toe een handje uit met advies of een klusje van dit en dat, wat ze zelf niet kon.
Waar het ons als omstanders altijd om ging was het doel dat zij weer met en goed bootje kon gaan zeilen en genieten. Genieten van de rust van de Nieuwkoopse plassen en vooral van de kinderen en kleinkinderen.
Op 5 april is Noortje overleden en op 10 april is Noortje gecremeerd op de Haagse begraafplaats Ockenburg.
We zullen haar missen in de winterstalling, maar De Régah blijft in de familie en zo blijft Noortje in herinnering vooral bij haar dochters en de kleinkinderen, als oma’s boot.

André Bal