IMG 3204

De zeilwedstrijden van de VKZ met de 560 hebben het moeilijk.

Bij de Marsdiepwedstrijden en Het Paard van Marken waren elk 3 deelnemers. Enkele decennia geleden waren er geregeld wedstrijdvelden van 20 tot 30 deelnemers.

Maar niet getreurd – er zijn nog altijd De Winterwedstrijden op De Kaag die elke tweede zondag van de maand gezeild worden. Voor mij wordt het de derde winter dat ik deelneem. Ik kan het iedereen aanraden; je gaat er beter door zeilen. Dit jaar verwacht ik 10 deelnemers.

Om 9 uur worden de boten in het water gehesen, om 11 en 1 uur wordt gestart en om 4 uur worden de boten weer uit het water gehesen. In de maanden december en januari wordt één keer gestart.

18 jaar doe ik mee aan alle wedstrijden. In de eerste jaren kwam ik ver na de voorlaatste over de finish. Tegenwoordig zit ik in het middenveld(je). Maar ik denk dat daar verandering in komt.

Jarenlang heb ik gevaren met een roerblad met het model uit de jaren 70 of met een zelfgemaakt roer. De laatste 2 zijn gebroken en ik zag me genoodzaakt het oude roer weer te monteren. Dat leverde meewarige blikken van de toppers op die mij adviseerden een echt wedstrijdroer aan te schaffen.

Iedere kolibrizeiler die mij kent, weet dat ik er veel voor over heb om te winnen - dus, een wedstrijdroer.

9 oktober ga ik vlammen. 

Kom je ook?

Jan van Bueren