Search

Leerzaam bezoek aan zeilmaker Hagoort

Dertig jonge en oude leden zijn op vrijdagavond 1 maart naar zeilmaker Hagoort in Benthuizen (bij Zoetermeer) gekomen. Wij kregen een uitgebreid en leerzaam verhaal van Martin Baas en Lars van Stekelenborg over het bedrijf. Daarna konden de deelnemers de verschillende stappen in het productieproces met eigen ogen bekijken.

Juist op deze dag is Lars Stekelenburg directeur/eigenaar geworden van het bedrijf. Hij heeft het overgenomen van Martin Baas, die 40 jaar in het bedrijf heeft gewerkt. Beide heren zijn actieve wedstrijdzeilers, evenals de oprichter van het bedrijf, Wouter Hagoort.

Hagoort maakt uitsluitend nog zeilen voor bestaande schepen. Hagoort heeft inmiddels een uitgebreid bestand met informatie over schepen en zeilvoering, maten en materialen. Waar een zeilmaker vroeger een zeil van begin tot eind van fabriceerde, worden de verschillende stappen, snijden, naaien, afwerken, afzonderlijk uitgevoerd. Dat is efficiënter en minder kosten voor de zeiler.

Er bestaat geen opleiding tot zeilmaker. Hagoort leidt de zeilmakers “on the job” op.

Tijdens de rondgang door de productiehallen en in de pauze maakten de deelnemers uitgebreid gebruik om hun eigen ervaringen uit te wisselen. Er zijn die avond (nog) geen nieuwe zeilen besteld.