Search

Met de Johanna meedoen aan de 24 uurs

Op 25 augustus 2023 hebben drie VKZ leden meegedaan aan de 24 uurs race op de Johanna. De Johanna is de Kolibri 950 van Piet en Joke van der Burg. Gerrit van Suijdam en Piet Smit gingen samen met Piet van der Burg de uitdaging aan. De uitdaging is om binnen 24 uur zoveel mogelijk mijlen te zeilen. Je kunt starten vanuit diverse plaatsen langs het Markermeer, IJsselmeer en Waddenzee en eindigt in Medemblik.

Gerrit en de beide Pieten zijn gestart in Volendam om 18.30 uur. In de ochtend al de routeplanning gemaakt. Na de start blijkt de wind uit een heel andere hoek te waaien dan verwacht. Het plan moest worden aangepast. Tot overmaat van ramp werkte de spiritusbrander niet, waarop de pasta zou worden opgewarmd. Met een brandblusser wisten ze het vuur te doven.

Het blijft droog en waaien. Maar de windrichting is nogal veranderlijk. Dus opnieuw moest het vaarplan worden aangepast. In de ochtend neemt de wind toe tot 20 knopen en tikt de snelheidsmeter soms 8 knopen aan. Om 9 uur in de ochtend gaan ze door het Naviduct in Enkhuizen naar het IJsselmeer. Ook op het IJsselmeer veranderlijke winden, af en toe een bui. Om 19,33 uur gingen ze door de finish in Medemblik. Eigenlijk 3 minuten te laat. Bovendien bleken ze één rak op het Markermeer drie keer hebben gevaren. Ze mochten maar twee keer hetzelfde rak varen: DSQ-R.

Jammer, maar dit doet niets af aan de prestatie. Meedoen is belangrijker dan winnen. Ze hebben 127,7 mijl gevaren binnen de 24 uur en 3 minuten.