Search

Twee Kolibri’s gered door de KNRM

Afgelopen zaterdag begon de 46ste editie van de Singlehanded Zeilen Prestatietocht. Het weer was moeilijk vanwege sterke wind op zaterdag, zondag en woensdag, en geen wind op maandag. Van de 80 deelnemers zeilden er vier met Kolibri-boten: Johanna, Samurai, Storebror en Wilhelmina. De boten moesten 2 taken voltooien op het Markermeer, 2 op het IJsselmeer en 3 op de Westelijke Waddenzee. Ongeveer de helft van de deelnemers viel in het weekend uit. Alleen Samurai kwam reglementair over de finish van de Kolibri-boten.

Zaterdag

Johanna, Samurai en Storebror gingen eerst naar het Markermeer. Johanna en Storebror hadden wat problemen. De motor van Johanna startte niet en het zeil van Storebror zat vast. Johanna is door de KNRM naar de steiger in de Blocq van Kuffeler gesleept terwijl Storebror terugkeerde naar Lelystad. Samurai ging na het halen van een stempel in de Blocq van de Kuffeler naar Volendam en daarna naar Enkhuizen, maar miste de laatste avondschutting van het Naviduct.
Wilhelmina zeilde naar Lemmer en toen naar Medemblik, onderweg te maken hebbend met zware regen en sterke winden.

Zondag

Zondag is de Samurai van Enkhuizen naar Lemmer gevaren en vervolgens naar Medemblik en Den Oever. De WIlhelmina is van Medemblik via Den Oever naar Oudeschild op Texel gevaren. Inmiddels was er een stevige NNW 5-6 gaan waaien.

Maandag

Op maandag is Samurai vanuit Medemblik naar Oudeschild gevaren via Den Oever en vervolgens teruggekeerd naar Oudeschild. Piet Smit besefte dat hij Terschelling niet zou halen en wilde op tijd terug zijn in Lelystad.
Wilhelmina voer van Oudeschild naar Westmeep om de ronde van de Jacobsruggen te beginnen, een grote zandbank vlakbij West-Terschelling. Op maandagmiddag was de wind niet sterk genoeg om tegen de stroming bij Westmeep te varen. Pas aan het einde van de middag slaagde ze erin om voorbij de ingangston van de Slenk te komen. Later, in Schuitengat, besloot Rudy, dat het te risicovol was om verder te varen door onverlichte tonnen en wilde terugkeren naar West-Terschelling. Echter raakte een touw verstrengeld in de propeller, waardoor de motor uitviel. De Brandaris werd opgeroepen en het KNRM schip Graaf van Bylandt sleepte de Wilhelmina naar Vlieland.

Dinsdag en woensdag

Dinsdag is de Samurai vanuit Den Oever naar Lelystad gevaren, Na de lijn uit de schroef te hebben verwijderd en met gunstig is de Wilhelmina dinsdagavond naar Kornwerderzand gevaren en woensdagochtend verder naar Lelystad.

Route Samurai
Route Wilhelmina