Search

Vier Kolibri’s aan de start van de Singlehanded

De Singlehanded wordt al sinds 1969 georganiseerd, De initiator van dit evenement was Reid de Jong, vuurtorenwachter van Workum. Reid had de bedoeling om zeilers en zeilsters ervaring te laten opdoen in boothandeling, zeemanschap en zelfredzaamheid bij te brengen. Dit, door minimaal motorgebruik en zonder hulp van buitenaf. Ook het bijhouden van het logboek en het journaal vond hij een eis.

Het motorgebruik is minimaal en havens moeten zoveel mogelijk zeilend worden aangedaan. De motor pas in het werk als de boeg de haveningang is gepasseerd. Ook moet men nog steeds het logboek en het journaal bij houden en is hulp van buitenaf verboden.

De deelnemers krijgen bij de start op zaterdag 12.30 in Lelystad hun zeilopdrachten. Zij moeten deze binnen 4 etmalen voltooien. De opdrachten kunnen zijn het varen van een bepaalde parcours via bepaalde boeien, het ankeren, het halen van stempels (ze zijn er nog steeds) of uitvoeren van opdrachten in verschillende havens aan het Markermeer, IJsselmeer of Westelijke Waddenzee. Binnen elk etmaal moet minimaal 6 uur worden gerust,

De “Singlehanded” is het oudste, zwaarste, maar ook leukste zeilevenement voor solozeilers

Ook dit jaar doen er weer Kolibri’s mee aan de Singlehanded: Anita Oskam met de Storebror, een Kolibri 660, Piet Smit met de Samurai, ook een Kolibri 660, Piet van der Burg met de Johanna, Kolibri 950 en Rudy Schoonveld op de Wilhelmina, ook een Kolibri 950.